Stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT)
SWT is de afkorting voor “stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag”. Tot 2012 was dit echter beter gekend onder de naam (conventioneel) brugpensioen.
Een persoon die geniet van een SWT-regeling is volgens de regelgeving eigenlijk een werkloze. De werknemer wordt ontslaan door de werkgever, en op het einde van de opzegperiode heeft de werknemer geen arbeidsovereenkomst meer. Indien hij aan de voorwaarden van de werkloosheidsreglementering voldoet, ontvangt hij van de RVA een werkloosheidsuitkering. Maar voor oudere werknemers werd het systeem van SWT uitgewerkt, waarbij de werknemer bovenop zijn werkloosheidsuitkering, nog een toeslag krijgt van zijn laatste werkgever.
Het idee achter deze toeslag is dat oudere werknemers moeilijker terug nieuw werk vinden wanneer ze ontslagen worden. Het terugvallen op een werkloosheidsuitkering op oudere leeftijd zou een serieuze impact hebben op hun inkomen, vandaar de toeslag die toegekend wordt. De laatste jaren is SWT echter meer en meer uitgegroeid tot een recht voor de werknemer.
Om te kunnen genieten van de voordelen van SWT, moet men aan een aantal voorwaarden voldoen. De basis daarvan vindt men terug in het KB van 3 mei 2007 tot regeling van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag.
Ondertussen bestaan er in België een heel aantal stelsels van SWT:
- Het algemeen stelsel van SWT
- Dit stelsel van SWT wordt geregeld in artikel 2 van het KB van 3 mei 2007, en in CAO 17. Om van dit stelsel te genieten, moet de werknemer voldoen aan een leeftijds- en een anciënniteitsvoorwaarde.
-
Daarnaast kennen we een aantal bijzondere stelsels van SWT (terug te vinden in artikel 3 van het KB van 3 mei 2007). Voor deze stelsels moet de werknemer naast de leeftijds- en een anciënniteitsvoorwaarde, ook nog voldoen aan een bijkomende voorwaarde, namelijk:
-
Een lange loopbaan hebben gehad. Het stelsel van de lange loopbanen was vroeger beter gekend onder de naam zeer lange loopbanen, maar is door de afschaffing van de oorspronkelijke lange loopbanen (artikel 3, §2 van het KB van 3 mei 2007) van naam veranderd: artikel 3, §7 van het KB van 3 mei 2007.
Voor meer uitleg over de verschillende stelsels, verwijzen we u door naar ons Dossier over deze zeer technische en volatiele materie.