Europa - Actiekader voor tewerkstelling van jongeren
Beschrijving van het dossier
Gezien het lage tewerkstellingspercentage onder de jongeren in Europa, hebben de Europese sociale partners besloten om een actiekader voor de tewerkstelling van jongeren vast te leggen op 7 juni 2013.
In dat akkoord leggen de partners de volgende twee grote doelstellingen vast, namelijk:
- het creëren van ideale voorwaarden om de tewerkstellingskansen voor jongeren te verbeteren,
- de verbetering van de overstap van het onderwijs naar de arbeidsmarkt.
Ze wijzen daarvoor op een aantal uitdagingen die moeten worden aangegaan:
- Het creëren van meer en meer kwaliteitsvolle banen, evenals aantrekkelijkere loopbaanmogelijkheden voor jongeren;
- De verbetering van de kwaliteit van het onderwijs en de opleiding op alle niveaus om iets te doen aan de discrepantie tussen de verworven vaardigheden en de behoeften van de arbeidsmarkt;
- De optimalisering van de rol van de industriesector, in het bijzonder de kmo's, en de overheidsdiensten in Europa als motor van duurzame en inclusieve groei.
De Europese sociale partners richten zich vervolgens op 4 prioritaire domeinen (onderwijs/opleiding, overgang naar de arbeidsmarkt, tewerkstelling en ondernemerschap) waarvoor ze de mogelijke acties identificeren die kunnen worden ondernomen door de sociale partners op nationaal niveau. Daarnaast geven ze aanbevelingen voor de andere betrokken sectoren (Europese instellingen en lidstaten).
Net als voor het raamakkoord over de inclusieve arbeidsmarkten (opm. het actiekader heeft evenwel niet hetzelfde dwingende karakter als een raamakkoord) worden de nationale sociale partners uitgenodigd om het actiekader te implementeren (of in ieder geval om “acties te ondernemen” in de 4 prioritaire domeinen) en om verslagen over te maken over de stand van zaken van deze implementatie. Doelstelling is ook om de bestaande goede praktijken in bepaalde lidstaten te promoten. De Europese sociale partners geven elkaar drie jaar alvorens de nationale resultaten geëvalueerd zullen worden.
Door de bevoegdheidsverdeling in België, zijn verschillende bevoegdheidsniveaus verantwoordelijkheid voor de tewerkstelling en de opleiding van jongeren. De Nationale Arbeidsraad heeft, gezien zijn federaal en interprofessioneel karakter, de verantwoordelijkheid op zich genomen om de inbreng van de verschillende bevoegdheidsniveaus te coördineren en om ieder jaar het rapport over de implementatie van het actiekader over te maken.