Zaterdag: binnenkort geen werkdag meer in het kader van het sociaal recht?

Het eerste boek van het nieuwe Burgerlijk Wetboek voorziet dat zaterdag geen werkdag meer is. Het gaat over een wijziging die meerdere gevolgen zou kunnen hebben in het arbeidsrecht en de sociale zekerheid. Het is evenwel mogelijk om het huidig systeem juridisch te verankeren. Daarom hebben de interprofessionele sociale partners, op vraag van minister van Werk Dermagne, een unaniem advies afgeleverd voor behoud van het huidige systeem, met behoud van zaterdag als werkdag.

temps de travail

Sinds een arrest van het Hof van Cassatie van 27 februari 1995 wordt zaterdag beschouwd als een werkdag in het arbeidsrecht en in de sociale zekerheid. De wet van 28 april 2022, met het eerste boek “algemene bepalingen” van het nieuwe Burgerlijk wetboek dat in werking treedt op 1 januari 2023, wijzigt dit principe – zowel in het arbeidsrecht als in de sociale zekerheid. Artikel 1.7 §3 van het boek voorziet volgende definitie voor het begrip:

“Werkdagen zijn alle andere dagen dan wettelijke feestdagen, zondagen en zaterdagen.”

Er wordt dus voorzien dat zaterdag niet (meer) beschouwd wordt als een werkdag. Paragraaf 7 van hetzelfde artikel voorziet evenwel dat paragraaf 3 enkel van toepassing is als er geen wet (of andere rechtshandeling) anders bepaalt. Het is dan ook mogelijk om zaterdag te (blijven) beschouwen als werkdag in het arbeidsrecht en sociale zekerheid, mits dat juridisch verankerd wordt.

De minister van Werk Dermagne heeft de Nationale Arbeidsraad gevraagd zich uit te spreken over de mogelijkheid tot juridische verankering in die zin. De NAR heeft daarop unaniem gevraagd om het huidige systeem te behouden, volgens dewelke zaterdag wordt gezien als een werkdag. De notie is namelijk ingebed in de praktijk en een wijziging zal meerdere problemen met zich meebrengen, waaronder verwarring op het terrein. Bijvoorbeeld: de opzegging van de arbeidsovereenkomst via aangetekende brief.

De NAR vraagt dan ook dat de notie werkdag, zoals geïnterpreteerd door het Hof van Cassatie, wordt bevestigd en verder kan gebruikt worden in het arbeidsrecht en sociale zekerheid na 31 december 2022. Aangezien de wet van 28 april 2022 in werking treedt op 1 januari 2023, vraagt de NAR aan de minister om snel tussen te komen, de sociale partners op de hoogte te houden en hen te betrekken bij de werken die volgen op dit unaniem advies.

Als lid van de NAR volgt Unisoc dit dossier van dichtbij op en zal u op de hoogte houden van nieuwe informatie.