Pilootprojecten burn-out (perscommuniqué NAR)
Ter uitvoering van het interprofessioneel akkoord 2017-2018, dat het engagement bevat om te werken rond de burn-outproblematiek, hebben de sociale partners binnen de Nationale Arbeidsraad een globale aanpak en een kader uitgewerkt om pilootprojecten voor de primaire preventie van burn-out, die werden opgenomen in hun advies nr. 2.080 van 27 februari 2018, op te zetten.
Met het oog daarop konden ondernemingen en paritaire (sub)comités, van 1 juli tot 15 september 2018, bij de Nationale Arbeidsraad een concreet project indienen om een subsidie te krijgen voor het uitwerken van praktijken voor de primaire en effectieve preventie van burn-out in hun midden.
Er werden 194 aanvragen ingediend door ondernemingen en 8 door (sub)sectoren; dat toont aan dat er in de ondernemingen écht nood is om de primaire preventie van burn-out te verbeteren. De sociale partners verheugen zich bijgevolg over de gekozen aanpak die uitgaat van de wil om de uitwerking van innoverende praktijken en experimenten in het veld te stimuleren, rekening houdend met de specifieke context van elke onderneming en/of (sub)sector.
Om de aanvragen objectief te kunnen beoordelen heeft de Raad voor de selectie van de ingediende projecten een beroep gedaan op onafhankelijke experts uit de academische wereld met praktijkervaring in het veld.
Gezien het beperkte budgettaire kader (250.000 euro voor 2018 en 500.000 euro voor 2019) en het feit dat de beweegreden voor het opzetten van pilootprojecten tot een succesvolle aanpak moet leiden, kon slechts een beperkt aantal aanvragen in aanmerking worden genomen.
De onafhankelijke experts hebben bijgevolg een scoringsmechanisme uitgewerkt op basis van het al dan niet vervullen van selectiecriteria(1) die voortvloeien uit het advies nr. 2.080 en die vertaald zijn in het koninklijk besluit van 30 juli 2018. Alle aanvragen werden zo gelijk behandeld en afgetoetst aan de krijtlijnen die werden vooropgesteld door de sociale partners om innovatieve en kwaliteitsvolle projecten uit te testen.
In de mate van het mogelijke werd bij de selectie van de in aanmerking genomen projecten ook rekening gehouden met de geografische spreiding per bedrijfstak alsook met de grootte van de ondernemingen.
Op basis van het werk van de experts heeft de Raad de selectie verricht en aan de minister van Werk voorgesteld een subsidie te verlenen aan 47 projecten ingediend door ondernemingen en aan 3 projecten op sectorvlak, wat neerkomt op een totaal van 50 pilootprojecten. Over dat voorstel heeft de Raad een gemotiveerd advies uitgebracht dat op 13 november 2018 aan de minister van Werk werd bezorgd waarin de lijst met voorgestelde pilootprojecten werd opgenomen.
De minister moet zich nu op basis van dat advies uitspreken en de betrokken ondernemingen en sectoren in kennis stellen van de positieve of negatieve beslissing tegen uiterlijk 15 december 2018. De projecten kunnen zo van start gaan en concreet ten uitvoer worden gelegd tot 14 december 2019.
_________________________
(1) Het gaat om de volgende selectiecriteria: er moet een engagement van de directie en van de werknemers(afvaardiging) zijn om aan de uitvoering van het project in hun onderneming mee te werken, de projecties moeten gericht zijn op de primaire preventie van burn-out, er moet een geïntegreerde en pluridisciplinaire aanpak zijn waarbij de verschillende domeinen van de welzijnswet (de vijf A's) aan bod komen, het innovatieve karakter en de kwaliteit van het project. Het dient te gaan om acties van collectieve aard die in de onderneming/sector niet al gerealiseerd werden, niet het voorwerp van een andere subsidie mogen uitmaken, niet behoren tot de wettelijk verplichte opdrachten van de preventieadviseur psychosociale aspecten en geen risicoanalyse zijn.