Paritair comité 337: stand van zaken van de besprekingen

De werkzaamheden van het aanvullend paritair comité voor de non-profitsector, het PC 337, werden begin oktober, na het zomerreces, opnieuw aangevat. Unisoc maakt van deze gelegenheid gebruik om u te informeren over de lopende besprekingen.

travail d'equipe

In december 2016 werden de eerste CAO’s van het PC 337 ondertekend. Sindsdien werden nog twee andere CAO’s afgesloten. Een eerste CAO geeft aan werknemers de mogelijkheid om in 2017 en 2018 toe te treden tot het stelsel van tijdskrediet eindeloopbanen vanaf de leeftijd van 55 jaar (in een aantal uitzonderingsgevallen). Een tweede CAO had betrekking op het innen van de bijdrage risicogroepen in het PC 337.

Syndicale afvaardiging en flexibiliteit

Sindsdien hebben de sociale partners besloten om werk te maken van het onderhandelen van twee nieuwe CAO’s: enerzijds de creatie van een sectoraal kader om de syndicale afvaardiging in te voeren, en anderzijds het creëren van een kader om een grotere flexibiliteit van de arbeidsduur mogelijk te maken voor de ondernemingen van de sector.

Het is geen verassing dat het creëren van een kader voor het invoeren van een syndicale delegatie van in het begin een prioriteit was voor de vakbonden. Deze CAO heeft tot doel om de bakens uit te zetten voor het voeren van een optimaal sociaal overleg in de ondernemingen die onder het toepassingsgebied van de CAO vallen.

De werkgeversbank heeft als tegenhanger van het syndicale voorstel een CAO op tafel gelegd die de werkgever meer mogelijkheden biedt op het vlak van flexibiliteit van de arbeidsduur. Deze flexibiliteit is voor heel wat ondernemingen noodzakelijk om hun activiteiten verder te kunnen zetten.

Risicogroepen en het Fonds voor bestaanszekerheid PC 337

Op 6 december 2016 werd binnen het paritair comité 337 een eerste stap gezet om zelf werk te maken van inspanningen ten voordele van de risicogroepen. Bij CAO werd een Fonds voor Bestaanszekerheid (FBZ) opgericht in de schoot van FE.BI.

Unisoc behartigt de belangen van de werkgevers in dit Fonds, dat sinds juli 2017 effectief werkzaam is. De eerste werkzaamheden richten zich op het in kaart brengen van de sector en het onderzoeken van de behoeften van de sector inzake opleidingen voor risicogroepen. Vanaf 1 januari 2018 zou het Fonds wel al willen voorzien in een basisaanbod aan opleidingen. Eenmaal we hierover meer informatie hebben, informeren we u via onze website.

Het hebben van een Fonds is een eerste stap, maar zonder middelen kan dergelijk Fonds natuurlijk niet werken. Daarom werd op 7 maart 2017 een sectorale CAO afgesloten die de inning van de bijdrage risicogroepen mogelijk maakt (bijdrage van 0,10% van de loonmassa van de onderneming). Het vastleggen van deze bijdrage in een CAO betekent niet dat de ondernemingen uit het PC 337 met een meerkost geconfronteerd zullen worden. Ondernemingen moesten tot nu toe al of die bijdrage afgeven aan de RSZ. Deze bijdrage verdween voor ondernemingen die niet onder het toepassingsgebied van een ondernemingsCAO vielen, in het globaal beheer van de RSZ (en kwam dus niet ten goede van de sector).

Ten slotte merken we op dat de vrije universiteiten, de mutualiteiten en de ondernemingen die al een CAO risicogroepen hadden, uitgesloten werden van de verschillende CAO’s over de risicogroepen van het PC 337. Zij zullen dus op termijn ook niet kunnen genieten van het opleidingsaanbod van het Fonds voor Bestaanszekerheid.

 

Terug naar themafiche