Nieuw formulier voor aangifte risico's voor zwangere werkneemster

Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico's, wil werkgevers informeren over eenerzijds een nieuw formulier voor de aangifte van risico's voor zwangere werkneemsters, en anderzijds het einde van de papieren mogelijkheid voor die aangifte. Wij delen hier hun persbericht over de wijziging.

maternité

Als werkgever ben je wettelijk verplicht om actie te ondernemen zodra je een gezondheidsrisico vermoedt bij een zwangere werkneemster of haar ongeboren kind. Dit betekent dat je een risicoanalyse moet laten uitvoeren en, afhankelijk van de resultaten, gepaste maatregelen moet nemen. Daarnaast ben je verplicht om Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s, hierover te informeren.

Deze laatste wettelijke verplichting is nu een stuk eenvoudiger en sneller geworden dankzij de mogelijkheid om de aangifte online in te dienen via het portaal socialsecurity.be.

Om het proces duidelijk te maken, geven we hieronder een overzicht van de twee stappen die je als werkgever altijd moet volgen:

Stap 1: Risicoanalyse door de preventieadviseur-arbeidsarts
Wanneer je vermoedt dat er een gezondheidsrisico is voor een zwangere werkneemster of haar ongeboren kind, moet je een verzoek tot gezondheidstoezicht indienen bij je preventieadviseur-arbeidsarts.
De arts voert een risicoanalyse uit en beoordeelt of de werkneemster beschermd moet worden tegen een beroepsrisico. Indien een risico wordt vastgesteld, moet een van de volgende maatregelen worden genomen:

  • Gedeeltelijke verwijdering: de werkneemster blijft werken, maar haar taken of werkomstandigheden worden aangepast. Dit kan door:
    • het wijzigen van de arbeidsomstandigheden of werktijden;
    • een tijdelijke overplaatsing naar een andere functie zonder risico’s.
  • Volledige verwijdering: als er geen geschikte alternatieve functie mogelijk is, moet de werkneemster tijdelijk stoppen met werken en zal ze vergoed worden door haar ziekenfonds.


Stap 2: Aangifte bij Fedris
Als de preventieadviseur-arbeidsarts het risico bevestigt, is de werkgever wettelijk verplicht om dit te melden bij Fedris.

  • Vanaf nu gebeurt deze aangifte online via socialsecurity.be.
  • Het papieren formulier mag nog tot 30 juni 2026 gebruikt worden, daarna wordt enkel het elektronische formulier aanvaard.

Wie mag de aangifte indienen?
Als werkgever moet je de aangifte indienen. Je kunt er echter ook voor kiezen om iemand anders deze taak te laten uitvoeren.

  • Je moet hiervoor eerst een persoon een machtiging geven. Instructies hoe je dit kan doen, zijn beschikbaar op de website van Fedris.
  • Je kunt ook contact opnemen met je Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (DPBW) om te vragen of zij de aangifte rechtstreeks bij Fedris kunnen laten toekomen.


Meer informatie nodig?

www.fedris.be/nl/zwanger
beroepsziekte@fedris.be
02 272 23 90