Langdurig werklozen: uitkering voor “knelpuntberoepen” en “interregionale mobiliteit”

In het kader van haar strategie om de werkgelegenheidsgraad te verhogen en het streefcijfer van 80% te bereiken, heeft de federale regering een koninklijk besluit goedgekeurd dat voorziet in twee nieuwe stimulansen voor langdurig werklozen, namelijk de (zeer) gedeeltelijke en tijdelijke voortzetting van hun werkloosheidsuitkering indien zij opnieuw aan de slag gaan in een knelpuntberoep, of in een onderneming of instelling die gevestigd is in een andere regio dan die waar zij hun hoofdverblijfplaats hebben.

RVA-ONEm.PNG


Om in aanmerking te komen voor de uitkering voor “knelpuntberoep” moet de betrokkene cumulatief aan een reeks voorwaarden voldoen:

    • langdurig werkloos zijn;
    • weer aan de slag gaan als werknemer in een knelpuntberoep dat is opgenomen in een lijst opgesteld door het bevoegde gewest (Vlaams Gewest, Waals Gewest, Brussels Hoofdstedelijk Gewest of Duitstalige Gemeenschap);
    • de arbeidsovereenkomst waarvoor de werknemer het voordeel vraagt, moet een verwachte duur van ten minste drie maanden hebben.


Voor de tweede voorwaarde onderzoekt de RVA het contract op basis van de lijst van de knelpuntberoepen die door de bevoegde gewestelijke werkgelegenheidsdienst (VDAB, FOREm, Actiris of ADG) wordt verstrekt.


Om in aanmerking te komen voor de uitkering "interregionale mobiliteit" moet de betrokkene ook cumulatief aan een aantal voorwaarden voldoen:

    • langdurig werkloos zijn;
    • weer gaan werken als werknemer bij een onderneming of instelling waarvan de exploitatiezetel of, bij gebrek daaraan, de gebruikelijke plaats van tewerkstelling gelegen is in een ander gewest (zie hoger) dan dat waar de werknemer zijn hoofdverblijfplaats heeft
    • de arbeidsovereenkomst waarvoor de werknemer het voordeel vraagt, moet een verwachte duur van ten minste drie maanden hebben.

Het voordeel wordt niet of niet langer toegekend in de volgende situaties:

    • de werkloosheid van de werknemer is het gevolg van de beëindiging of vermindering van het werk om voor deze stimulans in aanmerking te komen;
    • gedurende de zes maanden voorafgaande aan de hervatting van het werk in dezelfde onderneming of instelling werkzaam zijn geweest, dan wel in de groep waarvan de onderneming of instelling deel uitmaakt;
    • de persoon de wettelijke pensioenleeftijd heeft bereikt;
    • de persoon heeft zijn hoofdverblijfplaats niet in België en verblijft niet daadwerkelijk in België;
    • gedurende een periode van vervulling van de dienstplicht, voorhechtenis of vrijheidsbeneming;
    • de persoon is niet langer gebonden door een arbeidsovereenkomst (de overeenkomst wordt beëindigd).

Het dagbedrag van de uitkeringen "knelpuntberoep" en "interregionale mobiliteit" is 25% van het dagbedrag van de werkloosheidsuitkering.

Deze toelage wordt toegekend voor een periode van ten hoogste drie maanden, te rekenen vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst waarvoor de uitkering wordt aangevraagd.

De uitkering "knelpuntberoep" kan slechts één keer worden toegekend, voor één arbeidsovereenkomst, gedurende de gehele loopbaan. Het koninklijk besluit legt echter geen soortgelijke beperking op voor de uitkering "interregionale mobiliteit".

Opgelet: de twee uitkeringen mogen niet worden gecumuleerd. Evenmin kan de werknemer in het kader van dezelfde arbeidsovereenkomst de uitkering"knelpuntberoep” en "interregionale mobiliteit" na elkaar ontvangen.

Om deze toelagen te ontvangen, moet de werknemer een aanvraag indienen aan de hand van een formulier waarvan het model door de RVA wordt opgesteld. Aangezien het koninklijk besluit pas op 1 september 2022 in werking zal treden, is dit formulier nog niet beschikbaar. Zodra het beschikbaar is, zullen we hier een link naar het formulier plaatsen.

Ten slotte is het de bedoeling dat het systeem vóór 1 januari 2024 wordt geëvalueerd.