Koopkrachtpremie voor ondernemingen die winsten hebben gemaakt in 2022
Omdat de loonnorm werd vastgelegd op 0% voor de periode 2023-2024, heeft de regering de mogelijkheid voorzien voor ondernemingen die ondanks alles goede resultaten hebben gehaald gedurende de energiecrisis in 2022, om toch een financieel voordeel te kunnen geven aan hun werknemers. Dit voordeel komt in de vorm van een “koopkrachtpremie”. Het koninklijk besluit werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 28 april.
De koopkrachtpremie zal maximaal 500 euro per werknemer mogen zijn in ondernemingen die een “hoge winst” hebben gerealiseerd, en maximaal 750 euro per werknemer in ondernemingen die een “uitzonderlijk hoge winst” hebben gerealiseerd.
De koopkrachtpremie zal worden uitgesloten van socialezekerheidsbijdragen voor de werknemer, en van de bedrijfsvoorheffing. De werkgever is voor zijn deel onderworpen aan een bijzondere socialezekerheidsbijdrage van 16,5%. De premie zal fiscaal aftrekbaar zijn aan 100%. Het wetsontwerp die deze aspecten regelt, is momenteel in behandeling in de Kamer.
De koopkrachtpremie zal worden toegekend in de vorm van een consumptiecheque en dus niet in baar geld. Ze kan worden gebruikt voor het betalen van een maaltijd of voor voedsel dat klaar is voor consumptie, of voor de aankoop van producten en diensten die ook met eco-cheques aan te kopen zijn.
De toekenning van de koopkrachtpremie moet geregeld worden via een sectorale of ondernemingsCAO. Indien zo’n CAO niet kan worden afgesloten wegens de afwezigheid van een vakbondsvertegenwoordiging, of indien het gaat over een categorie van personeel waarvoor het niet gebruikelijk is een CAO af te sluiten, dan kan de toekenning geregeld worden via een individuele overeenkomst. In dit laatste geval viseert men het kaderpersoneel of het personeel van de overheid – de koopkrachtpremie is zowel van toepassing op contractuelen als op statutairen.
Wat de overheidssector betreft, zijn de voorwaarden die voor de consumptiecheque zijn vastgesteld, ook van toepassing op de koopkrachtpremie. Er wordt uitdrukkelijk bepaald dat voor de overheidssector over de toekenning moet onderhandeld worden in het bevoegde onderhandelingscomité. De toekenning van een koopkrachtpremie is een zaak waarover de betrokken autoriteiten moeten beslissen. Hetzelfde geldt voor overheidsbedrijven.
Als de CAO op sectoraal niveau gesloten is, dan moet ze om rechtsgeldig te zijn, twee definities bevatten: een die de hoge winsten die gehaald werden in 2022 omschrijft, en een definitie die de uitzonderlijk hoge winsten in 2022 bepaalt, om de ondernemingen te bepalen waar goede resultaten gehaald werden gedurende de crisis. In het geval er een CAO op ondernemingsvlak wordt gesloten, voegt men een verantwoording toe dat men een onderneming is waar tijdens de crisis goede resultaten zijn behaald.
De datum van inwerkingtreding van het koninklijk besluit is 1 mei 2023, de wet die de fiscale en sociale bepalingen van de koopkrachtpremie regelt zou op dezelfde dag inwerking moeten treden. Om voldoende tijd te voorzien om de maatregelen voor te bereiden, mag de koopkrachtpremie ten vroegste 1 juni 2023 worden toegekend (en ten laatste 31 december 2023). De premie zal geldig zijn tot en met 31 december 2024.
UPDATE 31/05/2023
De wet met fiscale en sociale bepalingen met betrekking tot de koopkrachtpremie werd vandaag gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
UPDATE 28/12/2023
Een KB dat vandaag in het Belgisch Staatsblad werd gepubliceerd, bepaalt dat de premie kan worden uitgereikt tot 31 maart 2024, op voorwaarde dat de CAO uiterlijk op 31 december 2023 wordt afgesloten.
Terug naar themafiche