Het PC 337 sluit een aantal nieuwe CAO’s af (SWT en anciënniteitsverlof)
Tijdens de vergadering van 14 december, hebben de sociale partners uit het aanvullend paritair comité voor de non-profitsector (PC 337) werk gemaakt van het afsluiten van vier collectieve arbeidsovereenkomsten: drie met betrekking tot het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) en één met betrekking tot het invoeren van anciënniteitsdagen.
Met het oog op de sectorale onderhandelingen in het PC 337 hadden de vakbonden meerdere eisen voorgelegd aan de werkgevers. Over twee dossiers kon er intussen een akkoord bereikt worden: SWT en het invoeren van anciënniteitsdagen.
SWT
De interprofessionele organisaties in de NAR hadden in het kader van hun sociaal akkoord 2021-2022 op 15 juli CAO 151 afgesloten met betrekking tot SWT zwaar beroep met 33 jaar anciënniteit.
Opdat werknemers van dit stelsel van SWT kunnen genieten, moet het bevoegde paritair comité daartoe ook een CAO afsluiten. Het PC 337 heeft dit op 14 december gedaan.
Welke voorwaarden gelden daartoe voor de werknemer die van dit stelsel van SWT wil genieten?
De vereiste loopbaan bedraagt 33 jaar en de persoon in kwestie moet:
-
- minimaal 20 jaar gewerkt hebben in een arbeidsregime met nachtprestaties;
- of een aantal jaar een zwaar beroep hebben uitgeoefend:
- ofwel minstens 5 jaar in de loop van de laatste 10 kalenderjaren;
- ofwel minstens 7 jaar in de loop van de laatste 15 kalenderjaren;
- of tewerkgesteld zijn in de bouwsector en medisch niet meer geschikt zijn voor het beroep (niet pertinent voor het PC 337).
De CAO treedt in werking op 1 juli 2021 en treedt buiten werking op 30 juni 2023.
Daarnaast werden ook twee CAO’s afgesloten met betrekking tot de vrijstelling van aangepaste beschikbaarheid voor de volgende stelsels: SWT zware beroepen (zowel 33 als 35 jaar anciënniteit), SWT lange loopbanen en SWT herstructureringen. Één CAO heeft betrekking op de periode 2021-2022 en een andere CAO heeft betrekking op de periode 2023-2024.
Anciënniteitsdagen
De werknemers in het paritair comité hebben vanaf 1 januari 2022 ten laste van hun werkgever jaarlijks recht op één dag anciënniteitsverlof vanaf drie jaar anciënniteit in de onderneming en twee dagen anciënniteitsverlof vanaf zeven jaar anciënniteit in de onderneming. Voor deze dagen is de werkgever het gewone loon verschuldigd.
Voor deeltijdse werknemers wordt dit verlof pro rata berekend in functie van hun prestaties in vergelijking met de normale arbeidsduur van de voltijdse werknemers binnen de onderneming.
Het recht op verlof opent zich op 1 januari van het jaar tijdens dewelke de vereiste anciënniteit bereikt wordt.
Belangrijke opmerking: ondernemingen die via een CAO, via het arbeidsreglement of via de arbeidsovereenkomst reeds voor de inwerkingtreding van deze CAO anciënniteitsdagen hadden ingevoerd, vallen buiten het toepassingsgebied van deze sectorale CAO.
Deze CAO werd afgesloten voor onbepaalde tijd en treedt in werking op 1 januari 2022.
Terug naar themafiche