Energie: verlenging van de BTW-verlaging op gas en warmte en andere fiscale steunmaatregelen

Op 29 december is in het Belgisch Staatsblad een nieuwe wet betreffende diverse fiscale bepalingen gepubliceerd. Deze wet bevat onder meer de verlenging van de fiscale maatregelen – btw en accijnzen – die in april 2022 genomen werden ter ondersteuning van de hoge energieprijzen, die in juni 2022 werden gewijzigd en in september 2022 voor het eerst werden verlengd. De wet bevat ook verschillende andere maatregelen.

fiscalité

Concreet betekent dit voor alle ondernemingen (ook de socialprofitondernemingen) dat de verlaagde btw van 6% op gas en warmte in het eerste kwartaal van 2023 van toepassing blijft. Dit is een van de maatregelen die Unisoc had gevraagd aan de federale regering om socialprofitondernemingen te ondersteunen. Het is een welkome steun in een algemene context van stijgende werkingskosten. Dit komt bovenop de federale maatregel tot tijdelijke vermindering van de sociale bijdragen (vermindering met 7,07%), om de sterke stijging van de lonen als gevolg van hun automatische indexering gedeeltelijk te compenseren.

Daarnaast wordt ook de accijnsverlaging op brandstoffen verlengd tot 31 maart 2023. Dit is bijzonder nuttig voor werknemers die regelmatig professionele verplaatsingen maken of zich tussen verschillende ondernemingen verplaatsen.

Er zijn ook andere fiscale bepalingen in de wet opgenomen. Deze omvatten de reactivering van de sociale cheques (maaltijdcheques, ecocheques, consumptiecheques, coronapremies), de herwaardering van het fiscale plafond van de werkbonus (om deze in overeenstemming te brengen met de indexering van de GGMMI) en een verduidelijking van de Franstalige tekst van artikel 44 van het btw-wetboek, dat een reeks afwijkingen bevat die van toepassing zijn op verschillende socialprofitsectoren.

Er is ook een wijziging van de bijzondere regeling voor ingekomen onderzoekers (high profile) die op 1 januari 2022 in werking is getreden. Dit regime staat open voor onderzoekers die rechtstreeks in het buitenland worden aangeworven of ter beschikking worden gesteld van een Belgische onderneming. Er wordt gepreciseerd dat deze regeling van toepassing is op ondernemingen en verenigingen, maar ook op stichtingen en instellingen van openbaar nut die aanvankelijk onvrijwillig van het toepassingsgebied waren uitgesloten. De maatregel heeft terugwerkende kracht.