Dienstverplaatsingen: verhoging van de kilometervergoeding vanaf 1 juli 2021 in een aantal sectoren

De omzendbrief werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad: vanaf 1 juli wordt de kilometervergoeding voor federale ambtenaren aangepast naar 0,3707 euro per kilometer bij gebruik van de eigen auto voor officiële reizen. Tot nu toe bedroeg deze vergoeding 0,3542 euro per kilometer. Dit is dus een toename. Deze vergoeding is niet belastbaar en is niet onderworpen aan sociale zekerheidsbijdragen.

mobilité (2)

Toepassingsperiode

De kilometervergoeding wordt jaarlijks op 1 juli geïndexeerd. Het bedrag van 0,3707 euro is dus van toepassing van 1 juli 2021 tot 30 juni 2022.

De aanpassing van het bedrag van de kilometervergoeding bestaat uit twee delen: 80% van het bedrag is afhankelijk van de ontwikkeling van de afgevlakte gezondheidsindex (mei 2021/mei 2020) en 20% van de ontwikkeling van de gemiddelde maximale dagprijs van benzine en diesel (mei 2021/mei 2020). Het bedrag van deze vergoeding wordt naar boven bijgesteld naar aanleiding van de stijging van de brandstofkosten tijdens de periode van de gezondheidscrisis.

Kosten eigen aan de werkgever

De fiscus aanvaardt dit bedrag als een forfaitaire vergoeding van de kilometerkosten wanneer de werknemer zijn persoonlijke wagen gebruikt voor reizen die hij voor rekening van de werkgever maakt (dienstreis, vergadering, opleiding, enz.). De fiscus beschouwt deze vergoeding als "eigen kosten van de werkgever". De vergoeding is dus vrijgesteld van belasting voor de werknemer.

De fiscus kan ook een hoger bedrag aanvaarden als "eigen kosten van de werkgever", maar in dat geval moet de werkgever bewijzen dat de vergoeding overeenstemt met de werkelijke kosten.

En in uw sector?

Sommige socialprofitsectoren of socialprofitondernemingen volgen de kilometervergoeding die is vastgesteld voor federale ambtenaren, en moeten daarom rekening houden met deze actualisering. Anderen volgen een kilometervergoeding die op het niveau van hun paritair comité wordt vastgesteld. Zij kunnen dit blijven doen, als het bedrag van de kilometervergoeding die op sectorniveau van toepassing is, lager is dan het bedrag dat geldt voor federale ambtenaren.

 

Terug naar themafiche