De NAR sluit twee CAO’s: over work-life balance en transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

UPDATE

UPDATE | Na zeer lang discussiëren en onderhandelen, zijn de interprofessionele sociale partners erin geslaagd twee CAO’s af te sluiten, ter omzetting van de richtlijnen work-life balance en transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. De regering diende wetsontwerpen tot omzetting van de richtlijnen in, en de sociale partners mochten afwijken van enkele wetsartikelen via CAO’s, conform de richtlijnen.

congés - flexi

Het wetsontwerp tot omzetting van Richtlijn (EU) 2019/1152 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 betreffende transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in de Europese Unie en het wetsontwerp tot omzetting van Richtlijn (EU) 2019/1158 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers werden goedgekeurd in de Kamer op 29 september 2022 en gaan in tien dagen na de publicatie in het Belgisch Staatsblad.

UPDATE 31/10/2022

Zowel de TPWC-wet als de WLB-wet werden vandaag gepubliceerd in het BS en zullen dus op 10 november 2022 in werking treden.

UPDATE 09/01/2023

Voor de omzetting van de Richtlijn work-life balance diende ook een wet te worden aangenomen om de Genderwet te wijzigen, dewelke vandaag gepubliceerd werd in het Belgisch Staatsblad.

Omdat beide richtlijnen voorzien dat de nationale sociale partners van een lidstaat de regelgeving mogen verfijnen, voorzien ook de Belgische wetten deze mogelijkheid. De interprofessionele sociale partners van de NAR hebben hier dan ook gebruik van gemaakt en kwamen, na meer dan anderhalf jaar onderhandelen, tot twee collectieve arbeidsovereenkomsten. Op die manier wouden de werkgeversorganisaties de bijkomende lasten en verplichtingen die op werkgevers zouden rusten, beperken tot hetgeen noodzakelijk is.

 

  1. CAO nr. 161 van 27 september 2022 betreffende het recht om een vorm van werk met meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden te vragen

De CAO voorziet een omzetting van artikelen 12, 17 en 18 van de richtlijn betreffende transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Artikel 12 van deze richtlijn voorziet dat de lidstaten er dienen voor te zorgen dat een werknemer onder bepaalde voorwaarden kan verzoeken om een vorm van werk met meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden. Voorbeelden van voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden zijn de vraag om een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur (in plaats van een overeenkomst van bepaalde duur), een vast i.p.v. een variabel werkrooster, een voltijdse i.p.v. een deeltijdse arbeidsovereenkomst, ... De artikelen 17 en 18 van deze richtlijn voorzien dat de lidstaten de nodige maatregelen dienen te nemen om de nadelige behandeling of het ontslag of alle voorbereidingen voor het ontslag van een werknemer op grond van het feit dat hij gebruik heeft gemaakt van de rechten vastgesteld in de richtlijn, te verbieden.

De sociale partners hebben in uitvoering hiervan bepalingen gemaakt over het toepassingsgebied, de voorwaarden om meer voorspelbare en transparante arbeidsvoorwaarden te vragen, het recht om de arbeidsvoorwaarden te vragen, de tenuitvoerlegging ervan en de waarborgen voor het uitoefenen van het recht (bescherming bij vraag en bescherming tegen ontslag). De CAO treedt in werking op 1 oktober 2022.

U vindt een uitgebreide infonota rechtsboven in dit nieuwsbericht.

 

  1. CAO nr. 162 van 27 september 2022 tot invoering van een recht om een flexibele werkregeling aan te vragen

De tweede CAO voorziet de omzetting van artikelen 9, 11, 12 en 14 van de Richtlijn betreffende evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers. Artikel 9 van de Richtlijn voorziet de mogelijkheid om flexibele werkregelingen aan te vragen voor de zorg van een kind of als mantelzorger. Artikel 11 bepaalt dat lidstaten maatregelen moeten nemen om discriminatie n.a.v. het aanvragen van flexibele werkregelingen te verbieden. Artikel 12 behandelt de ontslagbescherming en bewijslast, en artikel 14 tot slot gaat over de bescherming tegen nadelige behandelingen of gevolgen.

De sociale partners hebben deze artikelen omgezet als volgt: de voorwaarden om flexibele werkregelingen te mogen vragen, het recht om de werkregelingen te vragen, de modaliteiten voor het uitoefenen van het recht en de bescherming van de werknemer die de aanvraag doet. De CAO treedt in werking op 1 oktober 2022.

U vindt een uitgebreide infonota rechtsboven in dit nieuwsbericht.