De NAR sluit alle CAO's ter uitvoering van het afsprakenkader van 25 juni 2021!

Tijdens een buitengewone zitting van de Raad die vandaag is gehouden, hebben de sociale partners van de Nationale Arbeidsraad, met inbegrip van Unisoc, na zware onderhandelingen alle collectieve arbeidsovereenkomsten gesloten ter uitvoering van het afsprakenkader dat op 25 juni 2021 in de Groep van 10 met bemiddeling van de regering is bereikt. Hieronder volgt een kort overzicht.

travail d'équipe (2)

De sociale partners hebben CAO's gesloten op vier gebieden: minimumlonen, aanvullende pensioenen, flexibiliteit en eindeloopbanen.

Minimumlonen

De CAO's 43 en 50 worden gewijzigd in het kader van de geleidelijke verhoging van de minimumlonen. Tegelijkertijd heeft de NAR een advies uitgebracht waarin compensatie wordt geëist voor de werkgevers, waaronder uiteraard die in de categorieën 2 en 3 van de structurele lastenverlaging (d.w.z. een aanzienlijk aantal ondernemingen uit de social profit). De NAR heeft van de regering reeds de bevestiging gekregen dat zij de volledige overeenkomst (inclusief compensatie) zal uitvoeren. Anderzijds moet de RSZ voor de categorieën 2 en 3 nog een aantal cijfers bezorgen, waardoor dit deel van de overeenkomst na de zomervakantie zal worden uitgevoerd.

Aanvullende pensioenen

Met het oog op de harmonisatie van de aanvullende pensioenen per 1 januari 2030 in de sectoren en ondernemingen waar dit noodzakelijk is, is in een CAO bepaald dat voor elke IPA-periode tussen 2023 en 2028 ten minste 0,1% van de loonnorm voor dit doel zal worden gebruikt.

Flexibiliteit

CAO nr. 148, die CAO nr. 147 tot vereenvoudiging van de procedure voor het aanvragen van tijdelijke werkloosheid om economische redenen in de context van de coronaviruscrisis tot en met 31 december 2021 verlengt, wordt zelf door een nieuwe CAO verlengd tot en met 30 juni 2023.

Eindeloopbanen

Er zijn verschillende CAO's gesloten met betrekking tot de werkloosheid met bedrijfstoeslag voor zware beroepen, nachtwerk, werk in de bouw en lange loopbanen (verlengd tot 60 jaar) en voor medische problemen (58 jaar).

Er werd ook een CAO gesloten om de toegang tot eindeloopbaan mogelijk te maken, zowel voor 1/5 als voor halftijds werk, met een toelage van de RVA voor werknemers vanaf de leeftijd van 55 jaar (tot nu toe was dit 57 jaar in het geval van halftijds werk).

Deze CAO's zijn van kracht van 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2023.

Voor SWT zijn uiteindelijk verschillende CAO's aangenomen om het deel betreffende de verplichting van aangepaste beschikbaarheid te regelen.

Opmerkingen

1. Wat de loonnorm en de koppeling van de uitkeringen aan de sociale zekerheid betreft, had de regering reeds het voortouw genomen en in de ministerraad de nodige teksten goedgekeurd.

2. Andere aspecten van het sociaal akkoord moeten bij wet of koninklijk besluit ten uitvoer worden gelegd. Het betreft voornamelijk de compensatie voor minimumlonen, de verhoging van bijkomende vrijwillige overuren en de uitbreiding van het fiscaal gunstregime voor de gewone bijkomende overuren. Wij zullen u op de hoogte houden van de evolutie van deze dossiers.

Wij zullen in de loop van volgende week via afzonderlijke nieuwsberichten over de verschillende onderwerpen nader ingaan op de verschillende CAO's die vandaag bij de NAR zijn gesloten.

 

Terug naar themafiche