Coronavirus: Kamer stemt over studentenarbeid, sociale verkiezingen en geneeskundige handelingen

UPDATE

UPDATE | De Kamer heeft in hoogdringendheid een aantal maatregelen gestemd die belangrijk zijn voor de welzijnssectoren om tijdens de coronacrisis verder te kunnen blijven functioneren. Het gaat om de (vandaag in het Belgisch Staatsblad gepubliceerde) wet inzake verschillende maatregelen ingevolge de COVID-19-pandemie. Wij lichten hierbij de bepalingen toe die een link hebben met tewerkstelling.

législation (3)

Sociale verkiezingen

Een eerste maatregel betreft de verlenging van de termijn om een akkoord te sluiten over het elektronisch stemmen of stemmen per brief bij de sociale verkiezingen en tot omkadering van de procedure inzake stemming per brief ingevolge de COVID-19-pandemie. Over dit onderwerp hebben we gisteren al een nieuwsbericht op onze website geplaatst.

Studentenarbeid

Een volgende maatregel werd genomen om een antwoord te bieden op het gebrek aan personeel in de zorginstellingen door enerzijds de toenemende behoefte aan zorg en anderzijds de uitval van personeel. Een maatregel die hier gedeeltelijk een oplossing voor wil bieden, is het neutraliseren van het jaarlijks contingent van 475 uren voor studenten, voor prestaties geleverd in de zorgsector en in het onderwijs. Deze maatregel kenden we al tijdens de eerste golf van de coronacrisis (in KB nr. 14).

Deze uren van studenten worden niet in aanmerking genomen voor de berekening van het jaarlijkse contingent tijdens het laatste kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021 (1 oktober 2020 – 31 maart 2021).

Onder de zorgsector dienen de paritaire comités (en hun subcomités) 318, 319, 330, 331 en 332 te worden verstaan, evenals de openbare zorginstellingen (NACE-codes 86101, 86102, 86103, 86104, 86109, 86901, 86903, 86906, 87101, 87109, 87301).

Toelichting bij de Paritaire comités:

    • 318: Gezins- en bejaardenhulp;
    • 319: Opvoedings- en huisvestingsinrichtingen;
    • 330: Gezondheidsinrichtingen en -diensten
    • 331: Vlaamse welzijns- en gezondheidssector
    • 332: Franstalige en duitstalige welzijns- en gezondheidssector

Toelichting bij de NACE-codes:

    • 86.101: Algemene ziekenhuizen, m.u.v. geriatrische en gespecialiseerde ziekenhuizen;
    • 86.102: Geriatrische ziekenhuizen;
    • 86.103: Gespecialiseerde ziekenhuizen;
    • 86.104: Psychiatrische ziekenhuizen;
    • 86.109: Overige hospitalisatiediensten;
    • 86.901: Activiteiten van medische laboratoria;
    • 86.903: Ziekenvervoer;
    • 86.906: Verpleegkundige activiteiten;
    • 87.101: Rust- en verzorgingstehuizen;
    • 87.109: Overige verpleeginstellingen met huisvesting;
    • 87.301: Rusthuizen voor ouderen.

De minister van Werk is bevoegd om deze lijst aan te vullen.

Geneeskundige handelingen

In het kader van de strijd tegen de verspreiding van coronavirus COVID-19, mogen de volgende medische handelingen, namelijk het voorbereiden, uitvoeren, behandelen, opslaan en doorsturen van staalafnames en collecties, worden verricht door personen die daartoe door of krachtens de wet van 10 mei 2015 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen niet wettelijk bevoegd zijn:

    1. staalafnames en collectie van secreties en excreties;
    2. bloedafname via capillaire punctie. De in het eerste lid bedoelde staalafnames en collecties mogen enkel worden verricht in het kader van mogelijke COVID-19 besmettingen.

De in artikel 17 bedoelde geneeskundige handelingen kunnen enkel worden verricht indien ze cumulatief voldoen aan volgende voorwaarden:

    1. ze worden verricht door de masterstudenten in de geneeskunde, heelkunde en vroedkunde, de laatstejaarsstudenten verpleegkunde en de laatstejaarsstudenten in de medische laboratoriumtechnologie, die buiten het kader van hun opleiding werkzaam zijn in hun toekomstige beroep, alsook door de volgende personen die wettelijk bevoegd zijn om hun beroep uit te oefenen in overeenstemming met de wet van 10 mei 2015 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen:
      1. de vroedvrouwen die hun diploma hebben behaald na 1 oktober 2018;
      2. de tandartsen;
      3. de apothekers;
      4. de logopedisten;
      5. de hulpverleners-ambulanciers met een ervaring van minstens twee jaar;
      6. de mondhygiënisten.
    2. ze worden toevertrouwd door een arts;
    3. wanneer het gaat om een student zoals bedoeld in 1°, worden ze verricht onder toezicht van een arts of een verpleegkundige;
    4. ze worden verricht door de personen bedoeld in 1° die een specifieke opleiding hebben gevolgd, verstrekt door een arts, om deze te kunnen uitvoeren binnen de dienst waar ze deze staalafnames en collecties verrichten. Deze opleiding omvat minstens de aspecten die verband houden met de procedures voor het uitvoeren van de medische handeling, de behandeling en de opslag van de genomen staalafnames en collecties, evenals de procedures voor de bescherming van het personeel en de begeleiding van de patiënt. De personen die de bedoelde staalafnames en collecties uitvoeren, moeten te allen tijde kunnen bewijzen dat ze deze specifieke opleiding gevolgd hebben.

Deze maatregel treedt in werking op de dag van publicatie in het Belgisch Staatsblad, en treedt buiten werking op 1 juli 2021. De Koning kan deze bepaling met maximaal zes maanden verlengen.

Het volgende dient te worden opgemerkt: een op 30 december 2020 gepubliceerd koninklijk besluit voorziet dat een aantal activiteiten uitgesloten zijn van de toegestane activiteiten krachtens artikel 2 van de wet van 6 november 2020 om toe te staan dat in het kader van de coronavirus-COVID-19-epidemie verpleegkundige activiteiten worden uitgeoefend door personen die wettelijk daartoe niet bevoegd zijn. Dit KB treedt in werking op de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt en treedt buiten werking op 1 april 2021.

 

Terug naar themafiche Coronavirus