Coronavirus: de 4de besmettingsgolf is een feit, de ziekenhuizen zijn overbelast waardoor bijkomende maatregelen zich opdringen

Het overlegcomité nam eind oktober 2021 reeds enkele maatregelen om de opkomende vierde golf in te dijken, en activeerde hiervoor de Pandemiewet. De stijging van de besmettingen en ziekenhuisopnames als gevolg van het COVID-19-virus was echter niet te stoppen noch af te vlakken, dus gingen op 20 november 2021 een nieuwe reeks verstrengingen in.

divers (7)

Het koninklijk besluit van 28 oktober 2021 werd gewijzigd door het KB van 19 november 2021. Ter herinnering: het KB van 28 oktober 2021 geldt tot en met 28 januari 2022. Deze datum geldt bijgevolg ook voor onderstaande maatregelen.

    1. Telewerk

Het telewerk is niet langer sterk aanbevolen, maar wel verplicht voor elke werknemer wiens functie dit toelaat, zonder dat de continuïteit van de bedrijfsvoering of dienstverlening in het gedrang komt. Als een werknemer niet kan telewerken, dan bezorgt de werkgever hem een attest of ander bewijsstuk dat de aanwezigheid op de werkvloer rechtvaardigt.  

    1. Terugkeermomenten: uitzondering op het telewerk

De ondernemingen die werknemers moeten laten telewerken, mogen in terugkeermomenten organiseren, voor het bevorderen van het psychosociaal welzijn van de werknemers. De werknemer is niet verplicht om hieraan deel te nemen. De werkgever geeft de nodige instructies voor een veilige terugkeer, informeert de personen dat ze niet mogen terugkeren als ze zich ziek voelen/ziektesymptomen vertonen/in quarantaine bevinden, en dat de verplaatsing via carpooling of op piekuren via openbaar vervoer zoveel mogelijk moet vermeden worden. De beslissing tot het voorzien van terugkeermomenten wordt genomen met inachtneming van het sociaal overleg in de onderneming. We verwijzen ook naar de generieke gids voor de nodige hygiënemaatregelen.

Tot 12 december 2021 mag één terugkeermoment (één dag) per telewerker per week georganiseerd worden (ongeacht het arbeidsregime van de werknemer) en maximaal 20% van de telewerkers tegelijk, vanaf 13 december 2021 mag maximaal twee dagen per week per persoon en maximaal 40% van de telewerkers tegelijk aanwezig zijn.

Voor KMO’s met minder dan 10 personen, mogen maximaal vijf personen tegelijk aanwezig zijn in de vestiging.

    1. Aangifte telewerk

Net zoals in het voorjaar van 2021, is de werkgever verplicht aan te geven hoeveel personen werkzaam zijn per vestigingseenheid en hoeveel personen een functie uitoefenen die onmogelijk kan worden uitgeoefend via telewerk. De aangifte dient te gebeuren via de website van de RSZ. De aangifte voor de periode van 22 november t.e.m. 31 december 2021 heeft betrekking op de situatie op 24 november en moet uiterlijk ingediend worden op 30 november 2021. De onlinedienst zal pas op 24 november beschikbaar zijn.

Indien de situatie niet wijzigt in de maanden hierop volgend, moet de werkgever geen nieuwe aangifte doen. Is er wel een wijziging op de eerste werkdag van de maand (bv. 3 januari 2022), dan dient de aangite uiterlijk te worden ingediend op de zesde kalenderdag van de maand (bv. 6 januari 2022).

Zijn uitgesloten van deze verplichting: o.a. KMO’s waar minder dan vijf personen werken, werkgevers in de gezondheidszorg, alle onderwijsinstellingen (m.u.v. universiteiten, privéscholen en andere instellingen die zelf het loon van hun personeel betalen).

Onder gezondheidszorg in de vorige paragraaf verstaat men de volgende paritaire comités: PC’s 318, 319, 330, 331, 332 en 322 (wat betreft deze laatste enkel de uitzendkrachten die in een van voorgaande paritaire comités tewerkgesteld worden). Dit geldt ook voor de hiermee overeenstemmende publieke sectoren.

Voor meer informatie, zie ook de FAQ van de RSZ over deze materie.

    1. Evenementen

Wanneer evenementen, culturele voorstellingen, sportieve wedstrijden, trainingen en congressen mogen tot maximaal 50 personen binnen en maximaal 100 personen buiten georganiseerd worden (medewerkers en organisatoren niet meegeteld), dan is een mondmasker verplicht voor het personeel en organisatoren. Een CST (COVID Safe Ticket) kan enkel gevraagd worden mits de organisator de bezoekers op voorhand informeert.

Wanneer deze evenementen binnen voor minstens 50 personen en buiten voor minstens 100 personen worden georganiseerd, met een maximum van 75.000 personen, dan is een voorafgaande toelating van de bevoegde gemeentelijke overheid verplicht en moet het CST gevraagd en gescand worden. Bij de evenementen binnen voor meer dan 50 personen, is ook een luchtkwaliteitsmeter (CO2) verplicht.             
Bovendien is het verplicht een mondmasker te dragen, zowel voor personeel en organisatie, als voor bezoekers. Voor dancings en discotheken geldt dat zij bezoekers mogen toelaten geen mondmasker te dragen tijdens het evenement, wanneer de bezoekers een negatieve zelftest kunnen voorleggen.

Het gebruik van de CERM (COVID Event Risk Model) en CIRM (COVID Infrastructure Risk Model) door de bevoegde overheid bij het beoordelen van een evenementenaanvraag, wordt afgeschaft.

 

Terug naar themafiche