Verhoging jaargrens onkostenvergoeding vrijwilligers.

Recentelijk werd door de ministerraad beslist om voor bepaalde categorieën van vrijwilligers het plafond van de onkostenvergoeding op te trekken van €1.631 tot €2.500 per jaar.

volontariat (2)

Deze verhoging is van toepassing op de volgende vrijwilligers:

  • Sporttrainer, sportlesgever, sportcoach, jeugdsportcoördinator, sportscheidsrechter, jurylid, steward, terreinverzorger-materiaalmeester, seingever bij sportwedstrijden.
  • De nachtoppas, evenals de dag-oppas bij hulpbehoevende personen volgens de voorwaarden en kwaliteitscriteria die iedere Gemeenschap bepaalt.
  • het niet-dringend liggend ziekenvervoer: het liggend ziekenvervoer naar, vanuit en tussen ziekenhuizen of vestigingsplaatsen van ziekenhuizen.

De verhoging van het plafond is niet mogelijk indien de betrokkene voor dezelfde activiteit onder het toepassingsgebied van de wet over de relance en de versterking van de sociale cohesie valt (wet over het onbelast bijverdienen).

Dit voorstel zal nog behandeld worden door de Raad van State, de Hoge Raad voor vrijwilligers en de Nationale Arbeidsraad.

Bron: Ontwerp van koninklijk besluit tot verhoging van het jaarlijks kostenplafond, zoals bepaald in artikel 10, eerste lid van de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van de vrijwilligers, voor bepaalde categorieën van vrijwilligers.