Ecocheques : vanaf nu ook mogelijk voor tweedehands toestellen

Zoals voorzien heeft de Nationale Arbeidsraad een nieuwe evaluatie gemaakt van de lijst met producten en diensten die kunnen gekocht worden met ecocheques. Dankzij Unisoc heeft de evaluatie geleid tot een uitbreiding van de mogelijkheden tot gebruik van de ecocheques. Meer precies gaat het over de schrapping van de verplichting voor tweedehands elektrische toestellen om een Europees energielabel te dragen, tot bevordering van recyclage en de circulaire economie.

budget

In zijn advies nr. 2.260 van 21 december 2021 heeft de NAR zich geëngageerd om, op vraag van Unisoc, in het kader van de eerstvolgende evaluatie van de lijst het volgende punt te onderzoeken: “Alle elektro met het Europese energielabel, zoals gedefinieerd in de rubriek ‘energievriendelijke elektro’”, dat hoor onder de categorie “Hergebruik, recyclage & afvalpreventie” – rubriek “Aankoop tweedehandsproducten”. In zijn advies nr. 2.302 van 28 juni 2022 had de NAR, dankzij de opvolging van Unisoc, ingeschat dat de aankoop van tweedehandsproducten, elektronische apparaten inbegrepen, past in het doel van recyclage en circulaire economie.

Op basis van de wetenschappelijke gegevens, gebaseerd op de levenscyclus, heeft de NAR vastgesteld dat herstelling en recyclage van huishoudelijke apparaten vanuit een duurzaamheidperspectief in principe te verkiezen is boven de aankoop van nieuwe producten. Recente tweedehands elektrische apparaten (minder dan 10 jaar oud) hebben nog een aanvaardbaar energielabel. Er is namelijk geen groot onderscheid meer in energieverbruik met nieuwe elektrische apparaten met een vergelijkbaar energielabel. Daarbij rekening houdend dat het produceren van nieuwe apparaten ook een ecologische impact heeft.

In het kader van de koopkracht heeft de NAR vastgesteld dat personen die financiële moeilijkheden hebben, geen nieuwe apparaten met een beter energielabel kunnen aanschaffen, omdat deze te duur zijn voor hun budget. Ze kopen dan nieuwe apparaten die minder duur zijn, maar een slechter energielabel halen en die meer verbruiken, of ze hergebruiken apparaten van particulieren, zonder garantie op de kwaliteit. Dankzij de ecocheques kunnen deze personen tweedehands elektrische toestellen kopen en wordt vermeden dat zij moeten zoeken naar alternatieven zoals nieuwe maar energieverslindende apparaten (welke op termijn ook aan hun budget raken) of hergebruiken zonder garantie op het reële energieverbruik.

In conclusie van dit onderzoek wordt beslist dat vanaf heden alle tweedehands elektrische toestellen (waaronder ook de “kleine” elektrische toestellen inbegrepen zijn), met uitzondering van hybride toestellen – dat zijn de toestellen die zowel op elektriciteit als fossiele brandstoffen kunnen werken – kunnen aangekocht worden met ecocheques. De sociale partners hebben zich daarover unaniem uitgesproken in hun advies nr. 2.344 van 24 januari 2023 en hebben CAO nr. 98/10 gesloten, die de lijst formaliseert. Deze lijst, die inwerking treedt op 1 maart 2023, is hier te raadplegen. Te noteren dat deze uitbreiding ook de verhuur van producten bevat, aan dezelfde voorwaarden als de aankoop van tweedehands producten.

De volgende evaluatie van de lijst zou moeten plaatsvinden vanaf september 2024.