Auteursrechten en naburige rechten: ééngemaakt loket Unisono blijft bestaan
De unisono-regeling werd in 2009 uitgewerkt om auteursrechten en aanverwante rechten met betrekking tot muziek die in ondernemingen wordt afgespeeld, te vergoeden. De regeling op basis van een ééngemaakt loket kwam echter eind 2017 in gevaar. Toen werd immers een koninklijk besluit uitgevaardigd die in een hervorming voorziet van de regels die betrekking hebben op de billijke vergoeding! Het koninklijk besluit van 8 juli 2018 herstelt echter deze situatie.
Het unisono-akkoord dat in 2009 afgesloten werd tussen enerzijds Sabam en Simim, en anderzijds de werkgeversorganisaties, voorziet in een unieke vergoeding voor de muziek die uitgezonden wordt in de ruimtes van de onderneming die enkel toegankelijk zijn voor het personeel, alsmede de muziek gedraaid tijdens personeelsfeesten en de wachtmuziek of de muziek op de website.
Deze regeling maakt het mogelijk dat één enkele vergoeding wordt betaald voor alle intellectuele rechten uit werken (auteursrechten en naburige rechten). De vergoedingen zijn identiek voor alle organisaties en zijn gebaseerd op het aantal VTE’s in de onderneming.
Naast de algemene overeenkomst, heeft Unisoc een bijzondere overeenkomst afgesloten met de twee beheermaatschappijen. Deze bijzondere overeenkomst laat toe dat er rekening wordt gehouden met de specificiteiten van de socialprofitsector (voor meer informatie over de unisono-regeling en over de bijzondere regeling voor de socialprofitsector verwijzen we naar onze themafiche over dit onderwerp).
Het koninklijk besluit van 17 december 2017 hervormt het systeem vanaf 1 januari 2018. Dit KB voorziet in een afwijkende manier om de aanverwante rechten billijk te vergoeden. Deze hervorming dreigde het unisono-stelsel met het ééngemaakte loket in gevaar te brengen. De regels voorzien in het koninklijk besluit van december 2017 wijken immers op verschillende aspecten af van de unisono-regeling uit 2009. Een uniek vergoeding was door dit KB dus niet meer mogelijk.
Een situatie die al sinds het begin van het jaar betwist werd door zowel de twee beheermaatschappijen als de gehele werkgeversbank. Waaronder ook Unisoc.
Deze betwisting heeft resultaat opgeleverd! Het koninklijk besluit van 17 December 2017werd onlangs gewijzigd door aan ander KB (van 8 juli 2018). De regeling met het ééngemaakte loket wordt niet alleen behouden, maar dit koninklijk besluit integreert ook de bijzondere overeenkomst die in 2009 afgesloten met Unisoc in de regelgeving! Dit is een bijkomende zekerheid voor deze bijzondere regeling die haar oorsprong vindt in de specificiteiten van de organisaties uit de socialprofitsector.
Terug naar themafiche