Volwaardig lidmaatschap Unisoc in de Hoge Raad: puntjes eindelijk op de i !

Op 8 augustus 2016 is in het Belgisch Staatsblad een KB verschenen dat het volwaardig lidmaatschap van Unisoc binnen de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk (HRPBW) ondubbelzinnig verankert.

divers (4)

De samenstelling van de Hoge Raad is steeds gebaseerd op de samenstelling van de Nationale Arbeidsraad. In de Nationale Arbeidsraad, en dus ook in de Hoge Raad, had Unisoc tot 2010 het statuut van geassocieerd lid (expert). Dit statuut had als gevolg dat Unisoc niet volwaardig deel kon nemen aan de besprekingen in beide organen. Zo werden haar standpunten en bemerkingen slechts in de bijlage van de adviezen opgenomen, en kon Unisoc niet deelnemen aan de werkzaamheden van het Bureau van beide organen.

Pas in 2010 werd Unisoc als volwaardig lid opgenomen in de Nationale Arbeidsraad, en dus ook in Hoge Raad. Het besluit dat deze wetgevende wijziging moest uitvoeren voor wat de Hoge Raad betreft, heeft evenwel tot op heden op zich laten wachten. Het KB van 12 juli 2016 tot wijziging van het koninklijk besluit van 27 oktober 2006 betreffende de HRPBW brengt hierin eindelijk verandering!

Verandert dit iets in de praktijk? Eigenlijk niet zo veel. In de afgelopen jaren werd Unisoc immers al als volwaardig lid behandeld binnen de Hoge Raad. Krachtens de welzijnswet waren we immers wel al volwaardig lid.

Wat houdt dit volwaardig lidmaatschap in? Dit lidmaatschap laat Unisoc toe om de belangen van de socialprofitsector te behartigen binnen de verschillende organen van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk: de Raad, het Uitvoerend Bureau en de verschillende commissies. Dankzij haar volwaardig lidmaatschap kan Unisoc in de adviezen van de HRPBW de stem van de socialprofitsector laten weerklinken.