Coronavirus: tijdelijke mogelijkheid van vrijwilligerswerk in commerciƫle rusthuizen

UPDATE | De federale regering heeft een volmachtenbesluit (KB) nr. 24 aangenomen dat afgelopen vrijdag laatstleden in het Belgisch Staatsblad is gepubliceerd en waarmee zij het vrijwilligerswerk openstelt voor de commerciële sector, meer bepaald de commerciële rusthuizen, en dit slechts op tijdelijke basis in het kader van de coronacrisis.

volontariat (2)

Het KB bepaalt dat de vrijwilligerswet van 3 juli 2005 tijdelijk wordt uitgebreid tot organisaties die niet zijn opgericht als vereniging zonder winstoogmerk die door de bevoegde overheden werden erkend door de bevoegde overheid voor de bijstand en verzorging van ouderen en voor het onthaal en de huisvesting van ouderen.

Het KB bepaalt ook dat deze commerciële ondernemingen geen beroep mogen doen op vrijwilligers ter vervanging van werknemers die op tijdelijke werkloosheid werden geplaatst.

Deze uitbreiding is tijdelijk: het KB treedt in werking op 1 mei 2020 en houdt op van kracht te zijn op 1 juli 2020. Het voorziet echter in de mogelijkheid om de maatregel bij een in de Ministerraad overlegd KB te verlengen.

Opgelet: een nieuw KB nr. 36 van 23 juni 2020 verlengt de werking van het oorspronkelijke KB tot en met 31 augustus 2020 en bepaalt dat er geen verdere verlenging zal zijn!

Unisoc werd niet geraadpleegd vóór de goedkeuring van dit KB en blijft gehecht aan het principe dat vrijwilligerswerk een maatregel is die alleen ten goede mag komen aan VZW’s en andere organisaties zonder winstoogmerk. Daarom zullen we er nauwlettend op toezien dat de maatregel in het KB uitzonderlijk blijft en beperkt blijft tot de periode van de gezondheidscrisis en geen precedent mag vormen (dat ingaat tegen de filosofie van het vrijwilligerswerk).

Terug naar themafiche